REKLAM

DİYABETLİ ÇOCUKLARIN YANINDAYIZ MESAJI

kategorisinde, 19 Kas 2025 - 17:47 tarihinde yayınlandı
DİYABETLİ ÇOCUKLARIN YANINDAYIZ MESAJI

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) HastanelerindeÇocuk Endokrinoloji Bilim Dalı tarafından, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü Etkinliği Tip 1 Diyabet tanılı çocuklar ve aileleriyle düzenlendi.

Etkinliğe, PAÜ Hastaneleri Başhekim Prof. Dr. Hakan Alkan, Başmüdür Dr. Murat Taşer, Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü, Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim ÜyeleriProf. Dr. Bayram Özhan ile Prof. Dr. Selda Ayça Altıncık, bölüm asistanları ile hemşireleri, hastane çalışanları ve hastalar katıldılar.

Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Bayram Özhan ile Prof. Dr. Selda Ayça Altıncık yaptıkları açıklamada şunları söylediler: “Bu özel gün, diyabetle yaşayan bireylerin sesini duyurmak, çağdaş tedavi olanaklarına erişimi artırmak ve toplumda farkındalık oluşturmak açısından büyük önem taşımaktadır.Tip 1 diyabet, çocukluk çağında en sık görülen kronik hastalıklardan biridir ve insülin eksikliği ile seyreden otoimmün bir süreçtir. Tanı anındaki belirtilerin (aşırı susama, sık idrara çıkma, kilo kaybı, yorgunluk) erken fark edilmesi, çocukların yaşamını koruyabilir ve ağır metabolik tablolara ilerlemeyi önleyebilir. Bu nedenle hem ailelerin hem de sağlık profesyonellerinin bilinçli ve dikkatli olması hayati önem taşımaktadır. Düzenlenen etkinlikte, diyabetin tarihsel gelişimi ile günümüzdeki modern izlem yöntemlerini ele aldık. Tip 1 diyabetli çocuklarımızın günlük yaşamda karşılaşabileceği riskler, tedavi uyumu, glukoz takibi, teknolojik destekler ve aile eğitiminin önemi üzerine bilgilendirici konuşmalar gerçekleştirdik. Amacımız her çocuğun güvenli, sağlıklı ve destekleyici bir ortamda yaşamına devam edebilmesini sağlamak, aynı zamanda ailelere gerek bilimsel gerek psikososyal açıdan güç kazandırmak olduğu belirtildi.Bugün düzenlediğimiz etkinlikte, diyabetin tarihsel gelişimi ile günümüzdeki modern izlem yöntemlerini ele aldık; ardından Tip 1 diyabetli çocuklarımızın günlük yaşamda karşılaşabileceği riskler, tedavi uyumu, glukoz takibi, teknolojik destekler ve aile eğitiminin önemi üzerine bilgilendirici konuşmalar gerçekleştirdik. Amacımız, her çocuğun güvenli, sağlıklı ve destekleyici bir ortamda yaşamına devam edebilmesini sağlamak, aynı zamanda ailelere gerek bilimsel gerek psikososyal açıdan güç kazandırmaktır.”

Prof. Dr. Bayram Özhan ile Prof. Dr. Selda Ayça Altıncık: “Dünya Diyabet Günü vesilesiyle bir kez daha vurgulamak isteriz ki, Tip 1 diyabet doğru eğitim, düzenli takip ve teknolojik yeniliklerle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Çocuklarımızın yaşam kalitesini yükseltmek, komplikasyonları önlemek ve onları geleceğe daha güçlü hazırlamak hepimizin ortak sorumluluğudur. Pamukkale Üniversitesi Hastanesi olarak, diyabetli çocuklarımızın yaşam yolculuğunda yanlarında olmaya, bilimsel gelişmeleri yakından izlemeye ve farkındalık çalışmalarını sürdürmeye devam edeceğiz.” dediler.

Haber Editörü : Tüm Yazıları
Yorum Yaz