REKLAM

DENİZLİ İHRACATI ARTTI

kategorisinde, 02 Haz 2025 - 13:24 tarihinde yayınlandı
DENİZLİ İHRACATI ARTTI

Mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı. Ülke ihracatı mayısta yüzde 2,7 artışla 24,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı mayıs ayında yüzde 8,3 artışla 448 milyon dolar oldu. Denizli İhracatçılar Birliği’nce kayda alınan ihracat ise yüzde 2,3 azalışla 339 milyon dolar olarak gerçekleşti. Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Mayıs ayında yakalanan 450 milyon dolarlık aylık ihracat, Haziran 2022’ den beri ulaşılan en yüksek aylık ihracat değeri olarak kayıtlara geçti. Ocak-Mayıs döneminde ise Denizli ihracatı yüzde 8,7 artışla 1 milyar 950 milyon dolar seviyesini geride bıraktı. Böylelikle, ülke genelinde 9. Sıradaki konumumuzu koruduğumuzu görüyoruz. Yılın ilk 5 aylık verileri, 2025 yılının tamamı için koyduğumuz hedefe emin adımlarla yürüdüğümüzü gösteriyor. Euro/Dolar paritesinin 1,14 seviyelerinde seyretmesi ihracatımız adına olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir” dedi.

MAYISTA ÖN PLANA ÇIKAN SEKTÖRLERİNDEKİ GÖRÜNÜM

DENİB Başkanı Memişoğlu, “İlimizin tekstil-konfeksiyon ihracatı yüzde 1,7 azalışla 131milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatı yüzde 14 artışla 93 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatı yüzde 5 artışla 70milyon dolar, tarım ihracatı yüzde 13 artışla 33milyon dolar, madencilik ihracatı yüzde 8 artışla 29milyon dolar oldu. Mayıs ayında iklimlendirme sanayi sektöründe yüzde 66, meyve sebze mamullerinde yüzde 48, fındık ve mamullerinde yüzde 35, mobilya, kâğıt ve orman ürünlerinde yüzde 27, otomotiv endüstrisinde yüzde 22ile dikkat çeken artışlar kaydedildi” diye konuştu.

ÜLKE SIRALAMASINDA ZİRVE İNGİLTERE’NİN

Memişoğlu, “İlimiz ihracatında lider konumda olan İngiltere’ye ihracatımız mayıs ayında yüzde 3 oranında artışla 59milyon dolar olarak kaydedildi. İlimiz ihracatında ikinci sıraya yerleşen ABD’ye ihracatımız yüzde 24 artışla 46milyon dolar oldu. İlimiz ihracatında üçüncü sırada olan İtalya’ya ihracatımız yüzde 11artışla40 milyon dolar olurken; ardından gelen Almanya’ya olan ihracatımız yüzde 11 azalışla 36milyon dolar oldu. İlimiz ihracatında beşinci sırada yer alan Hollanda’ya ihracatımız ise yüzde 7 azalışla 20 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.

TÜRKİYE EKONOMİSİ YILIN İLK ÇEYREĞİNDE YÜZDE 2 BÜYÜDÜ

Memişoğlu, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ilk çeyreğine ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, GSYH 2025 yılı ilk çeyrek ilk tahmini zincirlenmiş hacim endeksi olarak geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2 arttı. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,4,hizmetler yüzde 1,3, inşaat sektörü yüzde 7,3 artarken; tarım sektörü yüzde 2 ve sanayi sektörü yüzde 1,8 azaldı. Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki büyümesine net ihracatınkatkısı -0,6puan oldu.Rekabetçiliğimizi etkileyen parametrelerin hafiflemesiyle ihracatımızın büyümeye katkısınınpozitif tarafa geçeceğini düşünüyoruz” dedi.

İMALAT GÖSTERGESİ PMI YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Memişoğlu şu ifadeleri kullandı, “İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Mayıs 2025 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Mayıs ayında 47,2 olarak gerçekleşen manşet PMI, mart ve nisan aylarında görülen 47,3 değerinin hafif altında kaldı. Böylece endeks, imalat sanayi faaliyet koşullarının aylık bazda belirgin bir şekilde yavaşlamaya devam ettiği yönünde sinyal verdi. Mayıs verisi ile beraber sektörde bozulma eğilimi üst üste 14. aya ulaştı. İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI Mayıs 2025 raporuna göre, anket kapsamında takip edilen 10 sektörden sadece ikisinde (giyim ve deri ürünleri ile metalik olmayan mineral ürünler) üretim artışı gerçekleşti. Giyim ve deri ürünleri bir önceki ay yaşanan keskin yavaşlamanın ardından belirgin bir şekilde toparlanarak büyüme kaydetti ve geçen yılın ağustos ayından beri süregelen yavaşlama eğilimini sona erdirdi. Tekstil sektöründe ise üretim belirgin şekilde yavaşlamaya devam etti. Benzer şekilde, yeni siparişlerdeki en keskin düşüş de yine tekstilde kaydedildi. Söz konusu düşüş Ekim 2023’ten bu yana en yüksek hızda gerçekleşti.”

TRUMP YÜZDE 50 VERGİ TEHDİDİ SONRASI AB’YE TANIDIĞI SÜREYİ 9 TEMMUZ’A UZATTI

Memişoğlu, “ABD Başkanı Donald Trump, 1 Haziran’dan itibaren Avrupa Birliği’ne (AB) doğrudan yüzde 50 tarife uygulanmasına yönelik kararını 9 Temmuz 2025’e ertelediğini duyurdu. AB Komisyonu Başkanı Ursulavon der Leyen’in1 Haziran olarak belirlenen yüzde 50’lik tarife için ek süre talebinde bulunduğunu aktaran Trump, bu talep üzerine son tarihi 9 Temmuz 2025’e ertelediğini kaydetti. Trump, AB ve ABD arasındaki ticaret görüşmelerinin hızla başlayacağını belirten von der Leyen’e konuya gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti. Von der Leyen ise Trump’la iyi bir görüşme yaptığına işaret ederek “AB ve ABD dünyanın en önemli ve yakın ticaret ilişkisini paylaşıyor” ifadesini kullandı.

Haber Editörü : Tüm Yazıları
Yorum Yaz