REKLAM

DENİZLİ’DE KENE UYARISI

kategorisinde, 22 May 2025 - 10:29 tarihinde yayınlandı
DENİZLİ’DE KENE UYARISI

Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte kene tehlikesi yeniden baş gösterdi. Özellikle tarım, hayvancılık ve ormancılıkla uğraşan, piknik ve mesire alanlarında bulunan vatandaşlardan dikkatli olmaları istendi. İl Tarım Müdürü Çınar, özellikle KKKA riski nedeniyle vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte, dışarıda vakit geçiren insanlarda kene endişesi daha da fazlalaştı. Keneler, kan emerek Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) başta olmak üzere birçok hastalığın hayvanlar ile insanlara bulaşmasında ve taşınmasında rol oyuyor. KKKA’nın etkeni olan virüs, hayvanlarda da hastalık oluşturuyor. Hastalığı taşıyan hayvanlar, hastalık belirtisi göstermemesine rağmen, keneler aracılığıyla virüs insanlara bulaşıyor ve bazen ölümle sonuçlanabilen enfeksiyon oluşturabiliyor.

KKKA hastalığının ülkemizde 2002 yılından beri görülmeye başladığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, “İlimizin coğrafi olarak göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunması, hastalığın görülme ihtimalini artırmaktadır. Bu nedenle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına karşı tüm vatandaşlarımızın daha duyarlı olmaları gerekmektedir. Kenelerin herhangi bir mücadele yöntemi ile tamamen yok edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle hastalıktan korunmak için, kenelere karşı kişisel korunma en etkili yöntemdir. Hastalık insanlarda ateş, üşüme-titreme, yaygın kas ağrıları, bulantı-kusma, ishal, yüzde kızarıklık ve kanama ile kendini gösterir. Ateş, kırıklık, kas ağrısı, iştahsızlık, baş ağrısı, aşırı duyarlılık, sırt ağrısı, kol ve bacaklarda ağrı, mide bölgesinde ağrı, bel bölgesinde ağrı gibi belirtiler ile ani olarak başlamaktadır. Bazen bu bulgulara kusma, karın ağrısı ve ishal ilave olabilmektedir. Gövde, kol ve bacaklarda cilt içi kanama görülebilir. Burun kanaması ve değişik alanlarda kanama bulguları bulunabilir. Kene tarafından ısırılan kişinin 10 gün içinde; halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikâyetlerinden herhangi birini görmesi halinde, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi gerekmektedir. Türkiye’de Tokat, Sivas, Çorum, Amasya, Erzurum ve çevresi gibi Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde KKKA vakaları daha sık raporlanmıştır. Ancak bölgemizde de yaz aylarında dikkatli ve tedbirli olmakta fayda vardır” dedi.

KENELERDEN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR ?

• Keneler uçamaz, sıçrayamaz. Ağaçtan insanların üzerine düşme ihtimalleri zayıftır. Keneler genellikle yerdedirler. Kenelerle olası teması azaltmak adına uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşılmaması önerilmektedir.

• Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler, repellent olarak bilinen böcek kaçırıcı ilaçlarla önleyici tedbir alabilirler.

• Arazide açık renkli, kolları ve bacakları kapatan kıyafetler giyilmesi tercih edilmelidir. Pantolon paçaları çorapların içine sokulmalı, kapalı ayakkabı ya da çizme giyilmelidir.

• Araziden eve dönen kişiler kendilerini ve çocuklarını kene yönünden kontrol etmelidirler. Vücudun özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri, kasık gibi kısımları kontrol edilmeli ya da ettirilmelidir.

Kene ısırığında ne yapılmalıdır ?

• Yapışan keneler, kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pensle doğrudan düz olarak yavaşça çekilip alınmalıdır.

• Çıplak elle keneye temas edilmemeli eğer elle tutulacaksa eldiven giyilmeli veya naylon bir poşet yardımı ile keneler toplanmalıdır.

• Vücuttaki kenelerin üzerine alkol, kolonya, gazyağı vb. gibi kimyasal maddeler dökülmemeli, keneler sigara veya ateş kullanılarak uzaklaştırılmamalıdır. Çünkü bu maddeler kenenin kusmasına sebebiyet vereceğinden hastalık bulaştırma riskini artırmaktadır.

• Isırılan yer; bol sabunlu suyla yıkanıp temizlendikten sonra tentürdiyot benzeri iyotlu antiseptiklerle muamele edilmelidir. Sabunlu su bulunamaması halinde alkol içeren mendiller de kullanılabilmektedir.

• Kene tarafından ısırılan kişinin 10 gün içinde; halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikâyetlerinden herhangi birini görmesi halinde, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi gerekmektedir.

Haber Editörü : Tüm Yazıları
Yorum Yaz